2013. szeptember 4., szerda

Házi cipó

Házi cipó (F. Horváth Ilona: Szakácskönyv)
cipó felső és alsó része
Hozzávalók: 50dkg liszt, 3.5 dl langyos víz, 0.5 dl tej, 1 csapott evőkanál szárított élesztő , 1 evőkanál méz, 1 teáskanál só

A lisztet összekeverjük, a sóval és az élesztővel. A mézet elkeverjük a tejjel és a lengyos vízzel, majd a liszthez öntjük. Tésztává dagasztjuk, majd 2 órát meleg helyen, konyharuhával letakarva kelni hagyjuk. Majd ismét össze gyúrjuk és 2 kis cipót formálunk belőle, újabb 30 percig kelni hagyjuk. Ez után előmelegített sütőbe tesszük, melynek aljába egy tepsi vizet tettünk. 220C 30 percig sütjük.

Változtatások a recepthez képest:
Én nem szárított élesztőt használtam ha nem 3/4 igazi élesztőt (téglalap alakú kb. 40g) és ezt sós tejben felfuttattam. Mézet nem használtam hozzá. A félig vízzel töltött tepsit csak a sütés első 15 percében hagytam bent utána kiszedtem, és a kenyereket is kiszedtem a másik tepsiből és sütőpapíron és rácson sütöttem tovább még 15 percig. A sütőből kivéve 10 percig konyha ruhával takartam be a kenyereket, ezután a konyharuhát leszedtem a kenyereket a tetejükre fordítottam így hagytam őket kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése