Töltött tök
Ez az egyik kedvenc ételem. Kell hozzá egy szép kövér tök, egy bögre rizs, 0.5 kg sertés darált hús, egy fej vörös hagyma, só, bors, egy nagy tejföl, egy tojás, és friss kapor.
A tököt megmossuk, de héját nem vágjuk le. Egyszerűen félbe vágjuk a tököt hosszában és egy kanál segítségével a magokat kikaparjuk. Ezután félre tesszük. A vöröshagymát olajon megpirítjuk, rátesszük a darált húst, sózzuk és borsozzuk (ízlés szerint mi egy teáskanál pirospaprikát is szoktunk rádobni) majd 15-20 percig sütjük, olykor olykor megkeverjük. Amíg a hús sül, egy bögre (2dl) rizst egy lábosban olajon megpirítunk, majd 2 bögre sós vízzel leöntjük és fedő alatt kis lángon főzzük, néha megkeverjük. Ha a hús is és a rizs is megfőtt akkor egybeöntjük az egészet, és hozzá öntünk egy kis doboz tejfölt, ráütünk egy tojást, valamint beleszórjuk az apróra vágott kaprot és szépen elkeverjük. Ezt a húsos-rizses-kapros-tejfölös-tojásos keveréket a tökbe töltjük. Lefedett tepsiben 15-20 percig sütjük majd a tetejét leszedve még 5-10 percig sütjük, hogy szépen megpiruljon a teteje. Amikor elkészült olyan gyorsan befaltuk, hogy el is felejtettem készen lefotózni.
Röviden: tököt kimagozzuk (héját nem szedjük le), rizst főzünk, hagymát pirítunk erre rátesszük a darált húst, sózzuk-borsozzuk és ízlés szerint pirospaprikával megszórjuk, főtt riszt- húst- tejfölt-egy nyers tojást- apróra vágott kaprot- egy kis tejfölt összekeverünk és a tökbe töltjük, majd letakarva sütjük.
|
apróra vágott kapor |
|
kapor és tejföl |
|
pirított hagyma, darált hús, só-bors-pirospaprika |
|
magokat eltávolítjuk |
|
rizses-húsos-tejfölös töltelék , mehet a sütőbe |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése