Rakott krumpli
Hozzávalók
A mennyiségek csak tájékoztató jellegűek, bátran elkészíthető több vagy kevesebb mennyiségeben is. Én egy nagyobb mennyiséget szoktam készíteni, mert nagyon szereti a család. Maga az elkészítése pofon egyszerű, de sok mosogatással és pepecseléssel jár. Kezdőszakácsok is könnyen elkészíthetik valóban nem nehéz.
- 6-7 nagyobb krumpli (egy főnek 2 nagy krumpli vagy több)
- 10 tojás
- egy nagy tejföl
- fél rúd kolbász
- só
- sajt (elhagyható)
- vaj vagy margarin vagy olaj
A krumplikat héjában félig megfőzzük, majd meghámozzuk és karikákra vágjuk. Én csalni szoktam mert utálom a forró krumplit hámozni, így én nyersen meghámozom, felkarikázom és úgy főzöm meg sós vízben. Ha héjában főzzük finomabb viszont a forrón kell meghámozni csak akkor jön le a héja könnyedén. Amíg a krumpli fő a tojást is feltesszük vízbe főni. Ha megfőtt meghámozzuk és felkarikázzuk. Én legalább 6 de inkább 9 tojást szoktam feltenni főzni. A kolbászt héjától megszabadítjuk és azt is felkarikázzuk.
A tepsit esetleg jénai tálat teljesen kikenjük vajjal vagy margarinnal vagy olajjal. Alulra krumplikarikákat fektetünk és megsózzuk. Kolbász karikákat is elszórjuk rajta , majd a tojás karikákat is egyenletesen rápakoljuk majd megint krumpli és végül ismét megsózzuk. Én ennyi réteget szoktam készíteni, de a végtelenségig lehet pakolni a krumpli-kolbász-tojás- krumpli rétegeket. Az egy nagy tejfölt egy nyers tojással elkeverjük. Lehet akár 2 nagy tejfölt is használni. A tojás azért kell bele mert nem engedi, hogy a tejföl sütés közben vízzé változzon. Én a piros tejfölt ajánlom, a kéknek semmi köze a tejfölhöz, szét fog folyni az egész. A krumpli-kolbász-tojás-krumpli tetejére egyenletesen ráöntjük a tojással elkevert tejfölt. Majd sajtot reszelünk a tetejére és közepes hőmérsékleten sütjük addig sütjük míg szép aranybarna nem lesz a teteje. (Előmelegített sütőben gyorsabban megsül, de nem muszáj előmelegíteni a sütőt ha elfelejtettük előre bekapcsolni.) Mi nagy sajt mániás család vagyunk, de nem kell feltétlenül sajt a tetejére, bátran elhagyható. Viszont a krumplit soha ne felejtsük el megsózni!
főtt krumpli karikák-kolbász karikák- tojás karikák -főtt krumpli- tejföl -sajt |
mehet a sütőbe |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése