Zöldbabfőzelék fasírttal
Hozzávalók a főzelékhez
- 1 dl olaj
- 2tk pirospaprika
- 2db kis poharas tejföl
- 2db. üveges zöldbab (1/2kg piacon vásárolt zöldbab, vagy 1/2kg fagyasztott zöldbab)
- 10 teáskanál liszt
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 4 bögre víz (2dl-es bögre)
- 1 lapos evőkanál só
Hozzávalók a fasírthoz (kb. 15 db kisebb fasírt)
- egy marék prézli (házi, vagy boltban is vásárolható) házi sokkal finomabb!!!!!(darált száraz kenyér)
- 1/2 kg sertés darált comb
- 1 tojás
- 1db tejben áztatott zsömle
- 1 kk. őrölt fekete bors
- 2 kk. só
- 2kk pirospaprika
+ ahány ház annyi féle fasírt recept, a fentiek mellé ízlés szerint sok sok minden tehető ( sült csirke fűszerkeverék, ketchup, mustár, pirosarany, erős pista, édes anna, tárkony, fokhagyma, csili, egyéb fűszerkeverékek stb.)
- 1 ek. ketchup
- 1.5 ek. mustár
kisütéshez: olaj (jó 4-8dl)
A fasírt és főzelék elkészítése
A zsömlét apróra tépkedjük majd és picike tejjel meglocsoljuk, addig locsolgatjuk míg teljesen pépesre nem ázik. Nagyjából 0.5 dl tejelég hozzá, de változó. Ha nincs tej akkor vízzel is lehet csinálni, akkor legalább nem sajnáljuk a fölösleget leönteni róla. De tejjel egy picikét finomabb. Én most vízzel csináltam, mert nem volt itthon tej. Ha kész a pépesre ázott zsömle hozzá adjuk a többi hozzávalót (kivéve a prézlit!) és jó alaposan összegyúrjuk kézzel. (hús, zsömle, só, bors, ketchup, mustár, tojás) Az összegyúrt masszát hagyjuk állni, amíg a babot is feltesszük főni.
Fasírba valók |
kis fej vöröshagyma |
olaj és vöröshagyma pirításra vár |
fűszerpaprikás pirított hagyma és bab |
Most vissza térhetünk a fasírhoz. Tegyük teflonos serpenyőben két ujjpercnyi (kb.1cm) olajat közepes lángon melegítsük fel. (én Tefál serpenyőt használok, nem olcsók, de szerintem nagyon jó minőségűek) Az asztallapra terítsünk ki alufóliát és arra szórjunk ki egy marék prézlit. A húsmasszából kicsi golyókat formázzunk majd forgassuk meg kicsit a prézliben végül tegyük az alufóliára és kicsit lapítsuk ki. Ha elkészültek tegyünk egyet az olajba és ha szépen sülni kezd mehet hozzá a többi is, ha nem kezd el egyből sülni (sisteregni) akkor tegyük nagyobb lángra, és várjunk néhány másodpercet, hogy az olaj tovább melegedhessen. A fasírtokat közepes lángon kb. 5 percig kell sütni. Ha nagyon gyorsan sülne vegyük kicsit lejjebb a lángot, ha nem sülne akkor picit feljebb tekerhetjük. Szép aranysárgára kell sütni őket, és félidőben meg kell fordítani, hogy mindkét oldala szépen megsüljön. Ha megsült tegyük szalvétával vagy kéztörlővel letakart tányérra, hogy a felesleges olajat elszívja a papír.
húsos massza,prézli és nyers fasírtok |
nyers fasírt prézlibe forgatva |
lapos gombócok |
sülő fasírtok |
kész fasírtok |
liszt és tejföl |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése